Význam pH a kyseliny mléčné

Udržujte své pH v rovnováze

Vagina má přirozenou ochrannou vrstvu, která funguje jako obranný mechanismus proti patogenům a infekcím. Tato ochranná vrstva je přirozeně kyselá, tzn., že vaginální pH se pohybuje v rozpětí mezi 3,8 a 4,5.

Tato přirozená acidita je důležitá, jelikož brání růstu bakterií, které způsobují onemocnění, a které se tak nemohou snadno množit. Proto je nízké pH podstatné pro vytvoření správné rovnováhy mezi dobrými a zlými bakteriemi. Mezi hlavní bakterie odpovědné za udržování zdravé vaginální flóry patří laktobacily. Produkují kyselinu mléčnou, která přispívá ke kyselosti vaginálního prostředí.

Význam kyseliny mléčné

Laktobacily štěpí glykogen obsažený ve vaginálním hlenu. Při tom vzniká kyselina mléčná a vytváří se kyselé prostředí. Toto kyselé prostředí podporuje růst dalších laktobacilů a zabraňuje přítomnosti škodlivých bakterií a infekcí. Vaše vagina se o sebe stará sama, jelikož její stěny průběžně produkují sekret, který ji zvlhčuje, samočistí a udržuje správnou kyselost na ochranu proti infekcím.

Kyselina mléčná je klíčová pro ochranu vašich intimních partií. Udržováním nízkého pH v pochvě zachovává ochrannou kyselou vrstvu. I proto jsou kyselina mléčná a další přírodní složky obsaženy ve všech přípravcích Lactacyd. Vnitřní poševní prostředí se mění v různých etapách života ženy (menstruační cyklus, těhotenství, menopauza) i při každodenních aktivitách. Při těchto změnách se mění i přirozená rovnováha těchto bakterií, což může vést k nepříjemným pocitům, podráždění, a dokonce i k infekci.